Bruksizm bir çiğneme sistemi rahatsızlığıdır. Kişinin fark etmeden dişlerini çok fazla sıkması ve gıcırdatması ile ortaya çıkmaktadır. Günümüzde çok yaygın olarak görülen bruksizm; kişilerde diş ve çene ağrısı, baş-boyun ağrısı, sırt ağrısı kulak ağrısı, yüz ağrısı, yorgunluk, uyku kalitesinde bozulma ve migren şeklinde seyreder.
Bruksizm, sonucunda pek çok olumsuz durum ortaya çıkmaktadır. Kişi her ne kadar isteyerek bu durum içerisinde bulunmasa da vücut bunu bu şekilde kabul etmemektedir. Hastalık denebilecek bu istemsiz hal, çeşitli diş problemlerine, diş minesinin kaybolmasına ve hatta dişlerin keskinliğinin yontularak yitirilmesine sebep olur.
Uyku esnasında her ne kadar fark edilmese bile bruksizmi olan kişiler sabah uyandıklarında yoğun ağrılı bir süreç geçirebilmektedir.
Her hastalık gibi bruksizmin de oluşmasında kişiden kişiye değişen nedenler bulunmaktadır. Ancak en yaygın sebep stres, anksiyete ve yaşanılan travmalardır.
Bruksizmin tedavi edilebilmesi için farklı seçenekler bulunmaktadır. Gece uyku sırasında kullanılan plak tedavisi veya çiğneme kaslarına botoks uygulanması (massater botoks) tedavi seçeneklerindendir. Bunun yanında masaj, egzersiz teknikleri de kullanılabilmektedir.
Masseter Botoks Hakkında
Masseter çenede bulunan en güçlü çiğneme kası olarak bilinmektedir. Bu kasın büyüyerek dışarıdan görünüp, kişiyi rahatsız edecek boyutlara gelmesine ise masseter büyümesi adı verilmektedir. İleri durumlarda kişinin yüzü köşeli bir görünüm alabilir.
Aslına bakılırsa masseter büyümesine sebep olan ana etken bruksizmdir. Masseter botoks bu duruma bağlı olarak bruksizm tedavisinde kullanılmaktadır.
Masseter Botoks Uygulama Aşamaları
Doğru bir uygulama için massater kas çizilerek lokalize edilir. 8 mmlik insülin iğneleri ile ağrısız bir şekilde kas içine uygulama yapılır. Masseter botoksun tamamlanması 10 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşebilmektedir. Yapılan işlem esnasında acı duyulmamaktadır. Hasta hemen yiyip içebilir, ancak 24 saat süre ile ağır spor yapması hamam sauna gibi aktivitelerden uzak durması gerekmektedir. Profesyonel yüz bakımı işlemler ise bir hafta süre ile önerilmemektedir.
Dünyada farklı literatürlere dayalı farklı uygulama protokolleri vardır. Tercih ettiğimiz uygulama protokolüne göre 8 hafta aralıkla 2 kez massater botoks uygulaması yapılmaktadır. İkinci uygulamadan sonra botoks uygulama zamanı tamamen hastanın şikayetine göre şekillenmektedir. Bu bugüne kadar ki tecrübelerimize göre 3 ay ile 20 ay arasında değişmekle birlikte hatta sorunun tamamen çözülmesi bir daha hiç botoks uygulanmaması şeklindedir. Bu süre tamamen kişisel faktörlere göre değişkenlik göstermektedir. Hasta memnuniyeti massater botoks uygulaması ile %90-95 arasındadır.